21/11 2014

Knapt noe annet folk i verden kan skilte med høyere lederambisjoner enn nordmenn. Uansett bransje – offentlig eller privat – sier nesten tre av fire nordmenn at de ønsker seg en lederjobb på et eller annet tidspunkt. Jeg håper at jeg med boken Frist meg ikke inn i ledelse kan få flest mulig på bedre tanker, sier Bonevik.

Det er vanskelig å skjønne hvorfor noen skulle ønske å utsette seg for en lederjobb. Den kan jo både ta knekken på karrieren og i verste fall være direkte helseskadelig.

Jeg var selv en helt vanlig leder i en helt vanlig norsk virksomhet. I boken skriver jeg om egne og andres feilslåtte lederambisjoner og hvor galt det kan gå både for de som skal ledes og lederen selv når lederen ikke er egnet for sjefsjobben.

Jeg mener ledelse IKKE er noe for deg hvis du
• ikke liker å bli avbrutt når du jobber
• ikke ønsker at alle andres behov skal komme foran dine egne
• vil ha mest mulig ros og oppmerksomhet
• føler deg flinkere enn alle andre rundt deg
• foretrekker å løse oppgaver på egen hånd
• har lyst til å bli likt av flest mulig
• er kompromissløs
• sliter med å stole på at andre kan gjøre en god jobb
• er glad i det perfekte
• ikke vet hva du skal gjøre hvis noens katt har gått bort

Jeg tror faktisk ikke det er skrevet en slik bok før. All litteratur om ledelse handler jo heller om hvordan du kan bli sjef eller hvordan du lykkes som leder. Det er ingen som argumenterer for hvorfor du bør la være – og til og med gir deg oppskriften på hvordan du kan unngå det.

Jeg har valgt å være ærlig med hvorfor jeg, på godt og vondt, ikke burde ha hatt en lederjobb, og tror nok mange vil kjenne seg igjen i beskrivelsene. Jeg er også tydelig på hva jeg mener det er som gjør denne rollen såpass håpløs for mange av oss, inkludert alt fra eget ego til de mange intrigemakerne som herjer enkelte arbeidsplasser.

Boken passer bra for de som vurderer å bli leder, de som er ulykkelige i rollen og de som kanskje skal overtale noen til å unngå den. Men rundt boklanseringen har jeg også opplevd stor pågang som foredragsholder for velfungerende ledere.

Mange er nemlig nysgjerrige på andres opplevelser, og bruker også mye av det jeg tar opp i boken når de selv skal rekruttere nye ledere. Etter hvert har flere toppsjefer også fått øynene opp for at det bør være andre måter å klatre på i en organisasjon enn å få en sjefstittel. Det er jo ikke nødvendigvis slik at den beste selgeren vil bli en god salgssjef eller at en drivende dyktig utenrikskorrespondent vil gjøre det skarpt som sjef i Dagsrevyen.

Frist meg ikke inn i ledelse (180 sider, innbundet) gis ut på Fagbokforlaget 20. november 2014. Forfatter Øystein Bonvik er en av Norges nestorer innen PR-faget, og har tidligere jobbet blant annet i Coca-Cola, Burson-Marsteller og PR-operatørene. Tidligere i høst fikk han PR-bransjens høyeste utmerkelse – Hedersprisen. I dag driver han egen virksomhet og er assosiert partner i First House.

LES OGSÅ:
Ingen skam å abdisere, Dagens næringsliv
Følte seg spist opp av lederansvaret, Dagens næringsliv
Ti grunner til at du ikke passer som leder, E24
Han hater å være sjef, Aftenposten